Com fer esport després de tants dies tancat a casa?

Els experts coincideixen a recomanar un retorn a l’esport amb moderació i adaptant-lo a l’activitat física que es feia abans i durant el confinament. Després de la sortida dels infants al carrer, la desescalada del confinament motivat pel coronavirus va fer una passa més i es va poder practicar tots els esports durant una franja de quatre hores al matí i tres al vespre. Després de 47 dies de confinament, però, cal seguir unes pautes per tal de tornar a fer esport amb seguretat i prevenint qualsevol tipus de lesió muscular o òssia.

La primera recomanació que fan el Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya i també els llicenciats en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport és fer una tornada amb moderació i seny. En aquest sentit, Cinta Mestre, vicesecretària del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya, adverteix que el confinament és “molt probable que hagi provocat una pèrdua de la massa muscular” i afirma que “encara que hàgim estat fent esport a casa cal tornar-hi amb moderació“.

Per Mestre, és important fer un treball previ de les articulacions que més han patit durant el confinament i el teletreball, com ara les cervicals o la zona lumbar. Jèssica Bonet, llicenciada en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport, també remarca la necessitat de fer un retorn progressiu i adaptat a l’activitat física que es feia abans i durant el confinament.

En aquest sentit, divideix el retorn a la pràctica esportiva en tres grups:

· Persones que no han fet esport dia a dia durant el confinament: recomanació d’un passeig d’una hora a ritme lleuger.

· Persones que han fet exercici constant a casa: recomanació de córrer/bici/patinar durant 30 o 40 minuts a intensitat moderada.

· Persones que disposen a casa de cintes/bicicletes estàtiques: poden fer activitat física de manera normal.

Segons Bonet, és important fer una tornada gradual. És per això que recomana, per a aquelles persones que no han fet gairebé esport, començar caminant i a mesura que avancin els dies alternar els passejos amb estones de córrer. És el conegut mètode CACO, alternar 10 minuts caminant i cinc minuts corrent.

asfasdgfasdgasdgsadgasdgasdgasdg

asdgfasdgasg

sdgasdgasdg