Hidratació durant l’exercici físic

Com puc saber quina quantitat de líquid he de beure abans de fer exercici?

Hi ha una manera ben senzilla. Pesa’t abans de l’activitat i just després. Has de multiplicar per 1,5 la diferència del pes i aquesta serà la quantitat de líquid que hauràs de reposar durant les següents hores. Si t’has hidratat bé durant l’exercici la diferència no hauria de ser gaire elevada. Pots rehidratar-te amb aigua, sopes salades, infusions, begudes isotòniques o fins i tot, si l’activitat esportiva ha estat prou intensa, prendre una beguda recuperadora, la qual, a part de líquid, t’aportarà HC i proteïnes (en una proporció 2-3 / 1) i sals, com el sodi, en la seva justa mesura per ajudar a la recuperació muscular després de l’exercici. En aquest cas pots utilitzar una beguda recuperadora.

Durant el dia a dia, una forma fàcil de valorar el teu estat d’hidratació és el color de l’orina. Si l’orina té l’aspecte semblant al color d’una llimonada, la teva hidratació és correcta, mentre que si el color és semblant al del suc de poma, indica un major grau de deshidratació. Si és més fosca és perquè la concentració de productes de rebuig es troben més concentrats en el líquid.

També es donen pèrdues de líquids elevades durant les activitats en espais poc airejats i humits com en els gimnasos. En activitats de menor intensitat o menys durada també és imprescindible estar ben hidratat i evitar les conseqüències de la manca de líquids, com ara trastorns renals, digestius, mentals i problemes cardíacs. La sensació de set és un mecanisme que regula la hidratació del nostre organisme. En certa manera, és un sistema d’alarma que ens avisa quan ja estem deshidratats i que si no reposem el líquid necessari no es podrà continuar amb els processos habituals amb total normalitat. Així, quan estem entre un 2-3% deshidratats, ens entra la sensació de set.

La sensació de set és un mecanisme que regula la hidratació del nostre organisme. En certa manera, és un sistema d’alarma que ens avisa quan ja estem deshidratats i que si no reposem el líquid necessari no es podrà continuar amb els processos habituals amb total normalitat. Així, quan estem entre un 2-3% deshidratats, ens entra la sensació de set.

Per això, incidir en la importància de mantenir una ingesta regular de líquids i generar protocols d’hidratació durant el dia es torna més rellevant quan es practica una activitat física esportiva. Durant l’exercici físic es perd líquid per suor, transpiració i exhalació. Si la pèrdua és superior a la reposició, es dóna la situació de deshidratació quan la pèrdua supera el 2% del pes corporal total (en la qual s’observen els primers símptomes amb l’augment de la freqüència cardíaca a la mateixa intensitat d’esforç), i la gravetat de les seves conseqüències té una correlació positiva amb el grau de deshidratació.

asfasdgfasdgasdgsadgasdgasdgasdg

asdgfasdgasg

sdgasdgasdg