Quina és la temperatura de confort?

La temperatura ideal a l’hivern es troba entre els 19 i 21° centígrads, encara que no per a tots. En acabar l’estiu, amb els primers dies frescos de la tardor, traiem les jaquetes, els jerseis i les camises de màniga llarga i comença la vella i cíclica disputa sobre la calefacció: L’encenem? Ens posem un jersei i aguantem? A quina temperatura ha d’estar el termòstat?

Això passa a les cases, a les oficines, a les comunitats de veïns, als mitjans de transport col·lectius: uns passen fred i altres calor, uns encara calcen les sandàlies i uns altres les botes.

El medi ambient agraeix si retardem el moment d’encendre la calefacció. La despesa energètica és important –fins al 50% del consum a la llar– i per cada grau que pugem la temperatura, la despesa augmentarà un 7%. Mantenir el termòstat en aquest rang és una qüestió que a més té molt a veure amb l’estalvi i l’eficiència energètica. Però el greix corporal, la roba o el gènere, també influeixen.

Nou consells pràctics per estalviar energia i diners en calefacció

  1. Una temperatura de 21ºC és suficient per mantenir el confort d’un habitatge.
  2. Apagui la calefacció mentre dorm i al matí esperi a ventilar la casa i tancar les finestres per encendre-la.
  3. Estalviï entre un 8 i un 13% d’energia col·locant vàlvules termostàtiques en radiadors, o termòstats programables, són solucions assequibles i fàcils d’instal·lar.
  4. Redueixi la posició del termòstat a 15ºC si s’ha d’absentar durant unes hores.
  5. No esperi que l’equip s’espatlli: un manteniment adequat de la caldera individual pot estalviar un 15% d’energia.
  6. Quan els radiadors estan bruts, l’aire contingut en el seu interior dificulta la transmissió de calor des de l’aigua calenta a l’exterior. Aquest aire ha de purgar-se almenys una vegada a l’any, en iniciar la temporada de calefacció. En el moment que deixi de sortir l’aire i comenci a sortir solament aigua, estarà net.
  7. No han de cobrir-se els radiadors ni posar cap objecte al costat, perquè es dificultarà l’adequada difusió de l’aire calent.
  8. Per ventilar completament una habitació n’hi ha prou obrint les finestres 10 minuts per renovar l’aire.
  9. Tancar les persianes i cortines a la nit: evitarà importants pèrdues de calor.

asfasdgfasdgasdgsadgasdgasdgasdg

asdgfasdgasg

sdgasdgasdg