Ja ha arribat l’hivern! Algunes curiositats sobre aquesta estació de l’any.

El déu Hades va fugir amb Persèfone per casar-s’hi, però Zeus li va ordenar que tornés i li donés el seu amor a Deméter, deessa de la terra i mare de Persèfone. Però Hades va enganyar a Deméter, li va fer menjar llavors de magrana, i la va obligar a quedar-se a l’inframon per sempre. Deméter, sense la seva filla, va descuidar la terra. Zeus va acordar amb Persèfone que passés sis mesos amb Deméter i sis mesos amb Hades. Així, durant el període en què la seva filla està amb Hades, Deméter s’entristeix i provoca la tardor i l’hivern.

Aquesta és l’explicació de la mitologia grega per a l’existència de l’hivern, però des d’un punt de vista científic i astronòmic, les raons responen al solstici del 20 al 23 de juny a l’hemisferi sud i el 20 al 23 de desembre a l’hemisferi nord. L’òrbita de la Terra és el·líptica, per això hi ha una durada menor de l’hivern a l’hemisferi nord. Aquest dura aproximadament quatre dies més en l’hemisferi austral respecte al boreal.

Algunes curiositats de l’estació més freda de l’any:

  • Els arbres s’abriguen. Aquesta és una nominació simple per al fenomen que es dona en els vegetals, ja que molts d’aquests segreguen diferents anticongelants químics. Alguns arbres tenen vellositats que funcionen de cambra de calor.
  • Augmenta la depressió. En aquesta època de l’any augmenten els períodes de nostàlgia i fins i tot els quadres de depressió en la població. Les persones tendeixen a sentir-se més deprimides, a causa que es redueixen les hores de sol, el temps és menys agradable, i es passa molt més temps dins de casa.
  • Dormim més. Relacionat amb el punt anterior, a causa que es fa fosc més d’hora, la gent es fica abans al llit i per tant es dorm molt més que en època d’estiu.
  • Augmenten els accidents en escales. D’acord amb les estadístiques de les notícies, les escales que hi ha als carrers es converteixen en un gran perill per a les persones en l’època d’hivern, a causa del gel que s’acumula, provoca fortes caigudes.
  • Orinem fins a tres vegades més. En reduir-se l’activitat de les glàndules sudorípares, estrènyer-se els vasos sanguinis i tornar-se més densa la sang, origina que a l’hivern tinguem una necessitat major d’orinar.
  • Menys mosques. A l’hivern moren la majoria de les mosques, però no totes, n’hi ha algunes que sobreviuen tot l’hivern o aconsegueixen fer-ho com a larves.
  • Néixer a l’hivern pot afectar la salut. Segons indica un estudi publicat per científics de la Universitat de Granada, els nascuts a l’hivern tenen més possibilitats de sofrir esquizofrènia durant l’edat adulta, la qual cosa podria estar relacionada amb la falta devitamina D.

asfasdgfasdgasdgsadgasdgasdgasdg

asdgfasdgasg

sdgasdgasdg