Any nou, vida nova

Deixar de fumar

Cada vegada que s’acaba un any és habitual fer una llista de propòsits per al nou que comença, com fer activitat física o cuidar l’alimentació. Si un dels vostres és deixar de fumar, és bo que afronteu aquest procés sent conscients de les dificultats que implica, però amb el convenciment que és possible aconseguir-ho. No hi ha ningú que s’hagi penedit de deixar de fumar i sí moltes persones que s’han penedit de no fer-ho.

Quan deixeu de fumar percebreu ràpidament molts beneficis i millores en la vostra qualitat de vida: Estalviareu diners, tindreu més capacitat de fer exercici, us millorarà l’alè, tindreu la pell més polida i més hidratada, millorarà l’olor de la roba, del cotxe i de la casa, us augmentarà la capacitat pulmonar, millorareu la vostra imatge social, apostareu per un entorn familiar més sa i això esdevindrà un exemple positiu per als vostres fills: recuperareu la llibertat!

Fer activitat física

A l’hivern la manca de llum solar afecta l’estat d’ànim de les persones. La millor manera de contrarestar aquest efecte és fer activitat física, perquè és un bon remei contra la tristor, l’ansietat i la depressió. De fet, un estudi de setembre de 2012 publicat per la revista Medicina Preventiva conclou que el nombre d’hores òptim d’activitat física per millorar la salut mental podria ser d’entre 2,5 i 7,5 hores setmanals. Es recomana que les persones adultes facin trenta minuts d’activitat física cinc dies o més a la setmana. No cal fer trenta minuts seguits, s’hi pot arribar sumant períodes de deu minuts. Pel que fa als infants i adolescents, necessiten seixanta minuts diaris d’activitat física.

Menjar sa

Per combatre el fred s’acostuma a ingerir aliments que ajudin a mantenir la temperatura del cos, no tant pel pes calòric que aporten sinó per la capacitat que tenen de generar calor. Això no ha de ser motiu per deixar de menjar sa ni renunciar a una alimentació sana, variada i equilibrada. Consumiu aliments calents, com ara sopes, cremes o guisats, mengeu cereals, llegums i verdures cada dia amb coccions llargues com estofats, al vapor o amb olla de pressió, opteu per aliments frescos rics en vitamines A i C, com ara fruites (cítrics), hortalisses i fruita seca.

Verdures i hortalisses: es recomana consumir un mínim de 300-400 grams diaris de verdures i hortalisses, prioritzant-ne les varietats de temporada com la bleda, els espinacs, les carxofes, els porros, la col, la coliflor, la ceba o el rave. La millor manera d’aprofitar totes les vitamines i minerals que contenen és prendre-les crues, soles o en amanida, però a l’hivern és més agradable preparar-les al forn o a la planxa. Fruita també a l’hivern; es recomana consumir-ne un mínim de tres peces al dia, preferentment fresques.

asfasdgfasdgasdgsadgasdgasdgasdg

asdgfasdgasg

sdgasdgasdg