El tió de Nadal i l’oncle Buscall

El Tió de Nadal és una tradició amb segles d’història, molt arrelada a Catalunya, així com als veïns Aragó i Occitània.

Dies abans de Nadal, es col·loca un tros de soca o branca gruixuda en un racó amb una manta perquè no passi fred. Pels volts del dia de la Puríssima (8 de desembre) se li comença a donar menjar diàriament fins al dia que es fa cagar. N’hi ha múltiples variants locals: hi ha llars on el tió és simplement una peça de fusta (per exemple una o diverses cadires), un tros de suro, una caixa, etcètera.

Al Tió li agraden les mateixes coses que als animals de peu rodó, excepte la palla: li agrada la fruita, la verdura, serradures o ous, i tot se li ofrena cru. També se li dona aigua. En realitat hi ha múltiples tradicions locals que a vegades prefereixen uns aliments o uns altres.

El fet de fer cagar el tió també és anomenat Caga Tió, ja que diverses cançons comencen amb aquests mots, on “caga” és de fet el verb en imperatiu, però no és una denominació amb tradició.

Finalment el Tió es fa cagar a la Nit de Nadal o el mateix dia 25 de desembre. Per fer-lo cagar, s’envia la mainada a resar o a cantar nadales a un altre espai de la casa. Tot seguit se’l colpeja per torns o plegats al ritme de la cançó.

Tradicionalment, el Tió mai no cagava objectes grossos sinó llaminadures, figuretes de pessebre i alguna joguina senzilla per als més petits, així com coses de menjar i beure per als àpats de Nadal i Sant Esteve, com torrons, xampany, figues seques, mandarines, etc. Actualment, però, ha pres importància en algunes llars on és qui obsequia a la mainada o a tota la família amb els principals regals de Nadal, grossos o petits, a més dels obsequis tradicionals.

En diferents indrets de Catalunya s’ha incorporat a les celebracions nadalenques l’Oncle Buscall, un personatge que viu als boscos i que amb els seus cosins acompanya l’arribada del tió. L’Oncle Buscall té cura dels tions que es desperten als arbres, d’on els despenja i els lliura a la canalla perquè els facin cagar.

asfasdgfasdgasdgsadgasdgasdgasdg

asdgfasdgasg

sdgasdgasdg