Història del Carnestoltes

És una festa de transgressió i de diversió. La gent es disfressa, balla, canta… Tot i que segons el municipi es pot viure de diverses maneres.

L’origen d’aquesta Festa

El carnestoltes deriva d’una festa pagana, la qual pretenia alliberar-se d’aquelles privacions que arribaven acompanyades del període de la Quaresma, que es caracteritzava per la duresa, repressió i sacrifici. Per això, la gent feia el que no podria fer en els dies vinents: sobretot, consumien quantitats desmesurades de carn porcina, ja que, per exemple, en el cristianisme, durant el divendres de Quaresma està prohibit menjar carn.

Hi ha teories d’alguns estudiosos que creuen que el nom de carnaval pot derivar de “carru navilis”, el qual era un vaixell que transportava les bacanals. Una bacanal era un culte romà a Dionís/Bacus, déu del vi, en què es trencava desenfrenadament amb el convencionalisme i formalitat de l’època. I, conseqüentment, es creu que aquesta festa pot tenir els seus orígens en aquesta celebració grega, en les festes saturnals romanes que celebraven la fi de l’hivern o, fins i tot, en festivitats de l’època egípcia.

Avui dia, és una festa concebuda com una diversió; on la disbauxa, la sàtira i la gresca són els principals protagonistes. Les persones canvien la seva identitat per transformar-se i fugir de la seva vida quotidiana, almenys per unes hores. Però ho fan de manera anònima, ja que es disfressen, fan servir màscares… Fins i tot es fan bromes i crítiques mitjançant sàtires burlesques d’allò que no agrada. Si és que ja ho diu la dita popular “Per Carnaval, tot s’hi val”.

Els carnestoltes més tradicionals

El Carnestoltes és una festa que se celebra arreu del món; Brasil, Venècia, Colòmbia, Cadis, Tenerife… així i tot, cada una d’aquestes celebracions es diferència de la resta. Actualment, a Catalunya podem agrupar el Carnaval en dos tipus. El carnestoltes influenciat per la festa brasilera, en que la música, els balls i les disfresses tenen major importància, com és el cas del conegudíssim carnestoltes de Sitges. Els Carnestoltes més tradicionals que posen major èmfasi en la sàtira, com és el cas de Vilanova i la Geltrú i Solsona. Un ha adoptat la vessant més de lluïment i l’altre de burla i crítica. No obstant això, tant als carnestoltes satírics com als de lluïment, hi apareix la presència d’un personatge conegut com el “Rei Carnestoltes”, el qual rep diversos noms segons el poble. Aquest és qui regeix el municipi durant els dies que dura aquesta celebració.

asfasdgfasdgasdgsadgasdgasdgasdg

asdgfasdgasg

sdgasdgasdg