L’origen de Sant Nicolau

Nicolau de Bari: l’any 280 DC neix a Patra (Turquia), fill d’una família acomodada, d’un pare que volia que el seu fill fos comerciant com fill d’una mare que volia que en un futur fos bisbe de Mira com el seu tiet. Lamentablement, la pesta va matar els seus pares mentres aquests ajudaven a la gent malalta que patia l’epidèmia.

Consternat per això, i a la curta edat de 19 anys, decidir regalar els seus béns a la població necessitada i marxar cap a Mira per viure amb el seu tiet i ingressar com a sacerdot, que temps més tard també moriria rellevant-lo ell com a Bisbe de Mira. D’ell s’expliquen moltes històries i miracles, especialment els bons actes i donacions que realitzava amb la gent pobre i sobretot amb els infants. Jouluputxi: Al nord de Lapònia (Finlàndia), uns quants anys després de Nicolau de Bari, neix un nen de nom Niholas, que també en desgracia i molt jove perd els seus pares el dia de Nadal.

 

Precisament per això el jove talla figuretes de fusta per recordar els seus pares, que regala a les famílies que el van cuidant, a causa d’una creença del poble, on només pot passar un any amb cada família. De més gran dedicà la seva vida a repartir joguines als nens dels pobles veins.

LA TRANSFORMACIÓ DE SANTA CLAUS

Es creu que al voltant de 1624, els holandesos immigrants van fundar la ciutat de Nova Amsterdam (Actualment Nova York) on van portar els seus costums, entre elles les del seu patró Sin-tertlaas. Al 1809 l’escriptor Washignton Irving amb una mala pronunciació el transforma en Santa Claus. Al 1823 Clement Clarxe, escriu un poema parlant d’una versió de Santa Claus, descrivint a un home que va en trineu que entrega regals als nens per Nadal. Al 1863 Thomas Nast un dibuixant dissenya un personatge al que Coca-Cola el dona unes vestimentes de color vermell com Sant Nicolau, modificant així el color verd inicial amb el que el representaven els Finlandesos.

A finals del segle XIX la companya Lomen Company difon un anunci on es diu que el Pare Nadal viu al Pol Nord i popularitzant els rens nadalencs. Al 1902 Frant Baum’s escriu un llibre explicant com Santa Claus guanya la immortalitat, al igual que el seu sant. Al 1931 l’empresa Coca-Cola encarrega un disseny per a un anunci a Habdon Sundblom on aquest dibuixa un Santa Claus de color vermell, contribuint així definitivament a la imatge general que tenim tots de Santa Claus.

LLEGENDA ACTUA

El mite actual explica que Santa Claus viu al Pol Nord, amb la senyora Claus, y una gran quantitat de nans que l’ajuden a fabricar joguines i altres regals que demanen els nens amb cartes. Per transportar els regals, els col·loca en un sac màgic, repartint-los a les 12 de la nit del dia 25 de desembre, gràcies a un trineu volador màgic, tibat per rens nadalencs, liderats per Rudolph, que va il·luminant el camí amb el seu nas vermell.

asfasdgfasdgasdgsadgasdgasdgasdg

asdgfasdgasg

sdgasdgasdg