Dificultat: mitjana. Racions: per a 8 persones.Temps de preparació: 15 min. Temps total d’elaboració: 1h 30 min.
Ingredients
· Oli per greixar la safata del forn
· 200 gr de llardons
· 100 gr de sucre
· Ratlladura de la pell d’1 llimona
· 200 gr de llet
· 50 gr de mantega
· 30 gr de llevat fresc
· 1 ou
· 15 gr de licor d’anís
· 350 gr de farina de força
· 1 polset de sal
· 50 gr de pinyons
Elaboració
1. Untem la safata del forn on courem la coca amb una mica d’oli.
2. Tallem a trossets petits els llardons i els reservem.
3. En un bol barregem la ratlladura de la llimona, el sucre, el llevat (desfet prèviament en una mica d’aigua tèbia), la llet, la mantega, l’ou, el licor d’anís i la sal.
4. Hi afegim la farina i treballem la massa durant 10 min i la deixem reposar 10 min més.
5. Preescalfem el forn a 180° amb calor a dalt i a baix.
6. Posem la massa a la safata del forn i hi afegim els llardons, els pinyons, una mica de sucre i un raig d’anís.
7. Finalment la introduïm al forn durant 25 min.
Dijous Gras, el dia anterior al Dimecres de Cendra, també conegut com a Jarder o Llarder. És el tret de sortida tradicional a les festes de Carnaval arreu del país. Aquesta festivitat popular té associades una sèrie de plats típics, greixosos i tradicionals com per exemple la coca de llardons, la botifarra d’ou o la truita de botifarra. Les coques de llardons solen anar acompanyades de vi dolç, moscatell, malvasia o cava.