Ca La Victòria ens confia la millor recepta de panellets

Per Tots Sants els carrers s’omplen de Castanyeres i els forns i pastisseries, de panellets. La tradició s’arrela a la cultura catalana cap al segle XVIII i s’origina durant la nit del dia de Tots Sants, 1 de Novembre.

Els campaners passaven la nit fent sonar les campanes per alertar els veïns de l’hora de pregar pels seus difunts. Per mantenir les energies s’enduien castanyes i vi dolç. A més de les castanyes, el costum de menjar també panellets s’ha instaurat a Catalunya. Tot i que no se’n coneix l’origen concret, es creu que la tradició ve d’antigues ofrenes a l’església o a les tombes dels difunts.

Els panellets són petits pastissos rodons, fets amb una massa de rovell d’ou, sucre i ametlla. Els tradicionals són els de pinyons, però al llarg dels anys se n’han fet moltes variacions. En podem trobar de coco, d’ametlla, de codonyat, amb dàtils, de cafè, amb taronja, xocolata, sèsam o amb gerds!

INGREDIENTS

Per fer la massa (2 kg)

  • 1 kg d’ametlla crua
  • 400-500 g de patata pelada
  • 750 g de sucre
  • 2 rovells d’ou batuts
  • Ratlladura d’una llimona

Per pintar-los

  • 2 clares d’ou batudes amb una mica de sucre

La resta d’ingredients variaran segons de què siguin, si són tradicionals o de qualsevol altre tipus.

PREPARACIÓ

  1. Bullim la patata. La pelem i l’aixafem bé amb una forquilla. Deixem refredar completament.
  2. Barregem en un bol la farina d’ametlla, el sucre i la pell de llimona.
  3. Hi afegim la patata per poder començar a fer la massa.
  4. Continuem pastant la massa fins que quedi tota homogènia i es pugui fer una bola. La massa queda una mica enganxosa però no s’enganxa a les mans com al principi de treballar-la.
  5. Un cop feta la massa la deixem reposar ben tapada perquè no s’assequi. Hi ha qui fa els panellets al dia següent.
  6. Recordeu pintar els panellets amb ou batut abans de posar-los al forn. El color variarà molt i l’aparença de ser molt bons, també.
  7. Mentre prepareu els panellets enceneu el forn. La cocció depèn de cada forn. Nosaltres els coem a 180º. Es poden treure quan tinguin color.

asfasdgfasdgasdgsadgasdgasdgasdg

asdgfasdgasg

sdgasdgasdg