CEPS
Els ceps o surenys es caracteritzen per tenir la carn blanca, que no s’oxida i no canvia de color després de tallar-la. També per tenir porus a sota el barret, en lloc de làmines com el rovelló i molts altres bolets. Té un gust dolç i una aroma molt característica.
Els ceps es fan a molts boscos, tant de pinedes com fagedes, rouredes, alzinars i castanyers. S’acostuma a trobar des de finals d’estiu i durant bona part de la tardor, encara que amb l’arribada de les primeres glaçades ja és més difícil trobar-ne. Per aquest motiu, en anys freds cal desplaçar-se cap a altituds mitjanes.
MACARRONS AMB SALSA DE CEPS
Ingredients
· 250 gr de pasta de macarrons
· Ceps
· 250 gr de nata líquida o crema de llet
· Formatge parmesà ratllat
· Oli d’oliva
· Sal
· Pebre
Preparació
1. Es tallen els ceps a daus d’aproximadament la mateixa mida.
2. En una paella se saltegen amb una mica d’oli d’oliva a foc alt perquè quedin marcats per fora.
3. Baixem a foc lent i esperem que es consumeixi l’aigua que deixen els bolets.
4. Un cop evaporada tota l’aigua es reserva la meitat dels bolets.
5. A la meitat de la paella s’hi afegeix la nata líquida i deixem que bulli una mica.
6. Es trituren els bolets amb la nata perquè quedi una salsa espessa i s’afegeix sal i pebre al gust.
7. Afegim la pasta bullida a la salsa i deixem que bulli 2-3 minuts.
8. Afegim la resta de bolets que havíem apartat per donar una textura excel·lent al plat.
9. S’emplata la pasta afegint-hi formatge parmesàal gust.