Viure dels teus seguidors: Una perspectiva enganyosa

Després de més d’una dècada arrelant-se a la nostra societat, les xarxes socials han passat a ser llocs de feina per als usuaris més espavilats, que han transformat la seva experiència digital en un negoci.

L’èxit d’uns quants ha alimentat la demanda per aquest model, fent que cada vegada més plataformes busquin retenir l’usuari i diferenciar-se de la seva competència oferint més facilitats per monetitzar la seva creació de contingut.

Els creadors de contingut poden obtenir diners directament de les plataformes o majoritàriament d’altres vies com els acords publicitaris amb marques o del marxandatge.

Però aquest model no funciona per a tothom, sinó únicament per als més exitosos perquè és un camí molt difícil que dona una perspectiva enganyosa. Tot i que algunes plataformes ofereixen més recompenses econòmiques als seus creadors de contingut, el mercat està saturat.

El model es troba amb la problemàtica que cada vegada més creadors de contingut lluiten per una atenció limitada en plataformes monopolístiques de què depenen. Problemàtica per als usuaris, però no per a les empreses, que augmenten el seu poder.

La concentració de poder de les plataformes

Youtube, per exemple, va començar no pagant res; després va pagar molt als vídeos populars i, després de consolidar el seu domini, va reduir dràsticament els pagaments.

Tot i que destina poc més de la meitat a recompensar els creadors, els diners només arriben a l’1% de dalt. Youtube guanya 15.000 milions de dòlars a l’any només amb publicitat!

A Espanya els youtubers més famosos van saltar a altres plataformes, com Twitch, per guanyar més diners. I paga bé perquè, de moment, hi ha molta competència.

asfasdgfasdgasdgsadgasdgasdgasdg

asdgfasdgasg

sdgasdgasdg